BENVINGUTS

Sóc en Víctor Marcos, militant d'ICV, primer tinent d'alcalde d'Urbanisme, Medi Ambient i Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada. Sóc també vicepresident segon del Consell Comarcal del Bages, delegat de l'Àrea de Desenvolupament Comarcal. Aquí trobareu allò que penso, amb l'objectiu de compartir-ho amb la resta de la xarxa.

dimecres, 4 de maig del 2011

Avantatges de la cooperació empresarial per a la recuperació econòmica

Aquest dimecres dia 4 de Maig té lloc a Manresa la tercera Trobada d’Associacionisme Empresarial (P.A.E.) de Catalunya, amb el títol de “Avantatges de la cooperació empresarial per a la recuperació econòmica”. Jo hi participo en tant que conseller de l’Àrea de Desenvolupament Comarcal del Consell Comarcal del Bages.

Aquesta trobada és fruit del treball conjunt entre l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages i enguany aborda un tema clau: La manca d’associacionisme i la inexistència d’entitats de gestió dels polígons industrials.

Voldria remarcar la implicació del Consell Comarcal del Bages en la promoció i millora dels polígons industrials de la comarca, sobretot mitjançant un projecte específic que s’està duent a terme des de l’any 2008 amb el suport de la Diputació de Barcelona i la implicació dels Ajuntaments.

Així comptem avui amb una eina actualitzada i potent, que es pot consultar a través del web www.poligonsiempreses.ccbages.cat on es pot trobar informació sobre més de 100 polígons d’activitat econòmica i més de 7.000 empreses del Bages. Mantenir actualitzada aquesta informació és una tasca complicada i que porta moltes hores de dedicació, però al Consell Comarcal estem convençuts que és una bona eina de treball per la que cal seguir apostant.

L’any 2010, la nostra web de polígons va rebre gairebé 50.000 visites, moltes d’elles provinents de la resta de l’estat espanyol i, un 6% del total, provinents d’altres països.

Des del Consell Comarcal treballem també per a la millora de la qualitat i la gestió dels polígons existents així com per donar-los a conèixer i promoure’n la seva ocupació:

Busquem la millora de les infraestructures i serveis, especialment els referents als subministraments, serveis operatius i estratègics (com l’extensió de la fibra òptica)

  • Volem potenciar la millora paisatgística dels polígons i l’entorn de treball
  • Promovem la constitució d’associacions d’empresaris o entitats de gestió en els polígons
  • Realitzem accions de difusió i promoció de les empreses i els polígons del Bages, editant material informatiu
  • Donem suport als Ajuntaments de la comarca en la gestió dels PAE del seu municipi

Sobre el tema concret de l’associacionisme, cal remarcar que segons dades del Consell Comarcal i dels Ajuntaments, i exceptuant el municipi de Manresa, hi ha una mancança important d’entitats de gestió o d’associacions d’empresaris/àries als polígons de la resta del Bages així, dels més de 90 polígons existents a la comarca, només uns 15 compten amb alguna entitat de gestió.

Crec que és bo recordar els avantatges de l’associacionisme als polígons. La creació d’una entitat gestora del polígon permet establir acords marc amb l’Ajuntament i/o acords puntuals per a diversos temes urbanístics i establir mecanismes de col·laboració permanents que permetin consensuar i programar conjuntament les millores a efectuar al polígon al llarg del temps i evitar així la seva degradació.

Tots aquells empresaris/àries d’un polígon que vulguin associar-se al Bages compten amb el suport d’entitats com PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) o la UPIC (Unió de Polígons Industrials de Catalunya) que ajuden en aquest procés de constitució de l’entitat. També poden adreçar-se al Consell Comarcal del Bages a l’Àrea de Desenvolupament Comarcal de la qual jo sóc el conseller i allà els atendrem.

Víctor Marcos